Insuficiența cardiacă este o afecțiune cardiovasculară cronică gravă, care apare atunci când inima nu poate asigura circulația adecvată a sângelui oxigenat pentru organism. Maladia poate produce dizabilități severe până la deces. Insuficiența cardiacă are o prevalență ridicată la persoanele cu diabet.
Specialiștii în domeniu susţin că afecțiunile cardiace sunt interconectate cu cele renale și metabolice, având în comun un mare număr dintre aceiași factori de risc și aceleași căi fiziopatologice. Abnormalitatea apărută în cadrul unui sistem poate accelera debutul disfuncției în celelalte sisteme, având ca rezultat progresia bolilor interconectate, precum diabetul zaharat de tip 2, boala cardiovasculară, insuficiența cardiacă și boala renală, care, la rândul lor, conduc la creșterea riscului de deces de etiologie cardiovasculară. În schimb, îmbunătățirea stării de sănătate a unui sistem poate avea efecte pozitive în cadrul celorlalte sisteme, mai spun specialiștii. Astfel, prin intermediul cercetărilor și tratamentelor de ultimă generație, care sunt dezvoltate în cadrul studiilor clinice, se dorește de a fi susținută sănătatea oamenilor, prin restabilirea echilibrului între sistemele interconectate cardio-reno-metabolice și totodată, de a reduce riscul de complicații grave. Astfel, persoanele a căror stare de sănătate este amenințată de afecțiunile cardio-renale-metabolice, să fie restabilită prin aplicarea unei abordări multidisciplinare. În prezent sunt în curs de dezvoltare mai multe terapii revoluționare ce urmează să schimbe viețile pacienților cu maladii cardio-reno-metabolice. Printre acestea se numără și medicamente pentru diabetul zaharat, care includ date privind reducerea riscului de deces de cauză cardiovasculară.
Pentru a stimula inovația și a permite crearea noilor medicamente care salvează vieți, companiile farmaceutice de top la nivel mondial, investesc tot mai mult în cercetare și dezvoltare. Totodată noile medicații vin să îmbunătățească calitatea vieții pacienților atât acum, cât și în cadrul generațiilor următoare. În acest scop, cercetătorii muncesc fără încetare la crearea unui cadru de îngrijire care să ofere beneficii integrate, în ceea ce privește mai multe organe, pentru îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor care trăiesc cu afecțiuni cardio-reno-metabolice. Actualmente în cadrul studiilor clinice sunt cercetate diverse terapii care au ca scop să trateze, cu o singură pastilă, două sau mai multe patologii concomitent. La astfel de tratamente au acces și pacienți din Republica Moldova. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, grupul de tulburări interconectate, precum cele cardiace, renale și metabolice, afectează în prezent peste un miliard de persoane de pe glob. Afecțiunile cardio-renale-metabolice reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial și sunt responsabile pentru până la 20 de milioane de decese anual, mai arată datele OMS.